De keuze voor stucwerk
Er zijn verschillende redenen waarom u kiest voor stucwerk. In de eerste plaats geldt het als finishing touch van uw ruwe muur of plafond en zorgt een fraaie afwerklaag voor een mooie uitstraling van wanden en plafonds.
In de tweede plaats kunt u voor stucwerk kiezen, omdat het de thermische isolatie bevordert en het een brandvertragende en vochtwerende werking heeft.
Verschillende soorten stucwerk
- Glad stucwerk
- Sierpleister (spachtelputz, rustiekputz of granol)
- Schuurwerk
- Spackspuitwerk
- Behangklaar stuken
- Sausklaar stuken
- Tegelklaar stuken
Stuc is een mengsel van gips of cement en water. Dat is de reden dat stuc vaak een lange droogtijd kent. Het water moet verdampen/opdrogen waardoor de gipslaag uithardt.
Omdat stuc zoveel water bevat is het van belang dat de ondergrond geen zuigende werking heeft. Het stuc kan dan loskomen van de muur, omdat de muur nat is geworden (de muur heeft het water in de stuc “opgezogen”). Om dit te voorkomen wordt een muur, alvorens te stuken, voorbehandeld. De muur wordt dan ingesmeerd met een primer. Dit is een soort lijm waarop het stucwerk goed hecht.
Het stucwerk is op velerlei manieren aan te brengen:
Stucwerk is geschikt voor zowel binnen- als buitenmuren. Voor natte ruimtes (badkamer) wordt stuc op basis van cement?? gebruikt. Voor droge ruimtes (woonkamer) stuc op basis van gips?? Het stucwerk is op velerlei manieren aan te brengen:
Glad stucwerk
Glad stucwerk vereist veel vaardigheid van een stukadoor. Onze stukadoors leveren superstrakke en gladde wanden/plafonds. Indien gewenst kunnen wij ook sierlijsten aanbrengen in het strakke stucwerk.
Glad stucwerk wordt vooral aangebracht om de muren behang- of sausklaar te maken.
Sierpleister(spachtelputz, rustiekputz of granol)
Sierpleister is het aanbrengen van een decoratieve structuur op wanden of plafonds. Indien gewenst kan er direct kleur aangebracht worden bij vele soorten sierpleister. Het is aan u om aan te geven welk decoratief patroon en/of kleur u in gedachten heeft.
- Spachtelputz: zorgt voor een fijne korrelstructuur op uw muren, met minder diepe groeven dan rustiekputz.
- Rustiekputz: heeft grovere korrels, wat uw muur een ruigere uitstraling geeft.
- Granol: heeft een grove structuur en is vooral bekend vande waaiervorm en de boomschors. Het is voor zowel binnen als buiten geschikt en is direct met kleur aan te brengen. Het is daarbij ook nog eens kleurvast, zodat u lang van de kleur kunt genieten.
Fijn schuurwerk
Bij fijn schuurwerk wordt een wolkvormig effect gecreëerd met een zanderige structuur. Het is geschikt voor plafonds en wanden.
Fijn schuurwerk vraagt om vakmanschap. De decoratieve, zanderige cirkelvormen worden door de stukadoor gecreëerd, door met een spaan de pleister in één keer snel aan te brengen en af te werken. Als het pleisterwerk gedroogd is komt ook het mooie, egale schaduweffect naar voren.
Spackspuiten
Bij spackspuiten wordt machinaal, onder hoge druk, pleister op muren gespoten. Dit gebeurt in twee lagen: een voorbereidingslaag en een structuurlaag. De open korrel geeft het behandelde oppervlak een decoratief karakter. Spackspuiten is een van de meest voordelige vormen in de wand- en plafondafwerking.
Saus-, behang-, en tegelklaar stuken
Sausklaar stuken is het meest gladde en strakke stucwerk. De gipslaag is hierna klaar om te “sauzen” ofwel schilderen.
Behangklaar stuken is minder glad dan sausklaar stuken. De ondergrond is dan niet echt glad en vaak ook niet helemaal recht, maar is dan wel goed genoeg om behang, spachtelputz of een andere afwerking erop te plaatsen.
Tegelklaar stuken betekent wel een vlakke wand, maar deze is niet glad afgewerkt, maar moet wel goed recht zijn. Juist bij tegelwerk is dat belangrijk.
Kortom, er zijn vele mogelijkheden qua stucwerk. Laat u daarom vooraf goed adviseren door professionals die weten waarover zij het hebben. Dan komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.